5 Δεκεμβρίου 2016

Απλές συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες

Η είσοδος των smartphones και των social media στη ζωή μας έχει «ανοίξει» τον κόσμο της φωτογραφίας στο ευρύ κοινό. Οι περισσότεροι πλέον, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ερχόμαστε σε επαφή με τη φωτογραφία, είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου ή μέσω μιας φωτογραφικής μηχανής. Ο σκοπός μας; Όχι μόνο να κρατήσουμε για πάντα τη στιγμή, αλλά να βγάλουμε και «ωραίες φωτογραφίες». Πώς το πετυχαίνουμε, όμως, αυτό; Τα εντυπωσιακά φίλτρα βοηθούν, όμως δεν είναι το παν. Οι πρακτικές συμβουλές που ακολουθούν θα σας δώσουν τις βασικές κατευθύνσεις για να βγάζετε φωτογραφίες που θα έχουν τη βάση μιας πολύ καλής αισθητικής, ανεξάρτητα από τη μηχανή και τα φίλτρα που θα χρησιμοποιήσετε.

Πηγή: https://d.ibtimes.co.uk/en/full/1431365/2015-sony-world-photography-awards.jpg

Ο κανόνας των «τρίτων» 
Όσο περίεργο και αν  ακούγεται, η σύνθεσή μας είναι πολύ πιο εντυπωσιακή όταν το θέμα μας δεν βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Ενεργοποιήστε το 'grid' από τις ρυθμίσεις το οποίο εμφανίζει στο κάδρο σας δύο κάθετες και δύο οριζόντες γραμμές. Προσπαθήστε το αντικείμενο ή το πρόσωπο που φωτογραφίζετε να βρίσκεται σε ένα από τα τέσσερα σημεία που τέμνονται οι γραμμές. Επίσης, αν φωτογραφίζετε τον ορίζοντα, μην τον τοποθετείτε στη μέση του κάδρου, αλλά σε μία από τις δύο οριζόντιες γραμμές. Δείτε την εικόνα πιο κάτω:


Ύψος και απόσταση
Όσο άνετο και εύκολο κι αν μας φαίνεται να φωτογραφίζουμε από το ύψος των ματιών, η αλήθεια είναι ότι για μεγαλύτερη αμεσότητα στις φωτογραφίες μας, ειδικά όταν το θέμα είναι παιδιά ή ζώα, χρειάζεται να αλλάζουμε ύψος! Μετακινήστε τη φωτογραφική μηχανή πιο χαμηλά ή ψηλά, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Και μη διστάζετε να πλησιάζετε κοντά στο θέμα σας, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Δείτε τη διαφορά στις παρακάτω φωτογραφίες:




Θέμα φωτός
Ένας βασικός παράγοντας, ίσως ο σημαντικότερος, είναι το φως και η διαχείρισή του. Φροντίστε, για παράδειγμα, ώστε όταν φωτογραφίζετε κάποιον να μην έχει τον ήλιο στην πλάτη του, δηλαδή απέναντί σας. 

Σε πλήρη ανάλυση
Με τον αποθηκευτικό χώρο να αυξάνει διαρκώς, δεν υπάρχει λόγος να μην φωτογραφίζετε σε πλήρη ανάλυση και ποιότητα. Εάν η φωτογραφική μηχανή σας μπορεί να αποθηκεύει σε μορφή RAW, προτιμήστε το! Σε κάθε άλλη περίπτωση ένα μέρος της πληροφορίας χάνεται κατά τη συμπίεση. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών στον υπολογιστή, η μορφή RAW θα σας φανεί πολύτιμη.

Πειραματιστείτε!
Η φωτογραφία χρειάζεται πειραματισμό! Βγείτε έξω και δοκιμάστε διάφοροους τρόπους φωτογράφισης για να εξοικειωθείτε με τη μηχανή σας και να ανακαλύψετε το δικό σας στιλ. Και φυσικά, μελετήστε! Το επόμενο βήμα είναι η εξοικείωση με το τρίγωνο της «έκθεσης»: ISO (ευαισθησία), Shutter Speed (ταχύτητα κλείστρου), Aperture (μέγεθος οπής στο κλείστρο) ώστε να μπορείτε να «πειράζετε» τις ρυθμίσεις για πάρετε απόλυτα στα χέρια σας το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.