1 Μαρτίου 2017

Sony World Photography Awards 2017

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα ονόματα των 10 φιναλίστ  και  των 50 κορυφαίων που έφτασαν μέχρι τον τελικό, σε όλες τις κατηγορίες του Sony World Photography Awards 2017, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας στον κόσμο. Οι φωτογράφοι καταχώρησαν 227.596 φωτογραφίες στις κατηγορίες Επαγγελματιών, στον Ανοικτό Διαγωνισμό και στην κατηγορία Νέων – «ακτινοβολώντας» τη μαγεία της φωτογραφίας και την ομορφιά της τέχνης αυτής.

Δημιουργήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, με το 2017 να σηματοδοτεί την 10η επέτειο των βραβείων, καθώς και τη δεκαετή συνεργασία με το μέγα χορηγό τους, τη Sony.

Η λίστα των φιναλίστ για τα Sony World Photography Awards 2017 αντιπροσωπεύει τα κορυφαία έργα της σύγχρονης φωτογραφίας, που αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, και εμφανίζουν μια τεράστια ποικιλία από εξαιρετικές φωτογραφίες όσον αφορά τα είδη, τα στυλ και  τις θεματικές. Σαράντα-εννέα χώρες εκπροσωπούνται στην λίστα των φιναλίστ, ενισχύοντας τη διεθνή απήχηση των βραβείων και τη μοναδική δυνατότητά τους να παρουσιάσουν τις καλύτερες φωτογραφίες που λήφθηκαν από φωτογράφους που προέρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου, σε μια πραγματικά παγκόσμια κλίμακα. Φωτογράφοι από 11 επιπλέον χώρες βρίσκονται στη λίστα όσων έφτασαν μέχρι τον τελικό.

Οι φιναλίστ φωτογράφοι της κατηγορίας Επαγγελματιών, του Ανοικτού Διαγωνισμού, της κατηγορίας Νέων και του Student Focus εντυπωσίασαν τους κριτές με τις δυνατές αφηγήσεις τους και την ισχυρή οπτική γλώσσα που πλαισίωσαν τα θέματα των κατηγοριών. Εντός της λίστας των φιναλίστ, υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν κτήρια αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής και εξαίσια τοπία, ενώ παράλληλα υπάρχει μια εκπληκτική σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν κυρίαρχα παγκόσμια γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος. Ξεχωρίζουν φωτογραφίες που αποτυπώνουν θέματα όπως: μια ευαίσθητη ματιά στην οικιακή ζωή γυναικών στη Σαουδική Αραβία, εγκάρδιες εξομολογήσεις παιδιών από σχολείο της Κίνας, Ρώσσους body builders που ετοιμάζονται να δείξουν τους μυς τους στη σκηνή και μια σειρά από την προσωπική μάχη ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις.


Βασικά στοιχεία και στατιστικά της λίστας των φιναλίστ

  • Καταγράφηκε μεγάλη αύξηση συμμετεχόντων το 2016 από χώρες της Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεραλαβομένων των: Κίνα (90%), Μυανμάρ (183%), Βιετνάμ (108%), Φιλιππίνες (71%) και Χονγκ Κονγκ (73%)
  • Η κατηγορία Νέων παρουσίασε αύξηση τάξεως 56% στις συμμετοχές για το 2016.
  • Οι συμμετοχές στον Ανοιχτό Διαγωνισμό αυξήθηκαν κατά 11%, το 2016
  • Η κατηγορία Επαγγελματιών εμφάνισε μια αύξηση 13% στον αριθμό των φωτογράφων που καταχώρησαν την δουλειά τους
  • 183 χώρες εκπροσωπήθηκαν στις συμμετοχές – με τις περισσότερες να προέρχονται (κατά φθίνουσα σειρά) από: Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία και Πολωνία
  • 49 χώρες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τους φιναλίστ, με τους περισσότερους φωτογράφους να προέρχονται από την Ιταλία (22), Ηνωμένο Βασίλειο (18), τη Γερμανία (17), την Κίνα (14) και τη Ρωσία (11)
  • Η Αρμενία, η Κούβα, η Ισλανδία και η Σαουδική Αραβία  συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά φέτος στη λίστα των φιναλίστ

Παρακαλώ, δείτε την πλήρη λίστα των φιναλίστ στις Σημειώσεις για τους Συντάκτες. Για να δείτε τους φωτογράφους που έφτασαν μέχρι τον τελικό του Ανοιχτού Διαγωνισμού, επισκεφθείτε τη σελίδα www.worldphoto.org/winners-galleries

Σχολιάζοντας τη λίστα με τους φετινούς φιναλίστ, ο κύριος Scott Gray, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, σημειώνει: «Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι συμμετοχές στα Sony World Photography Awards έχουν δείξει μεγάλη ακεραιότητα και χαρακτηρίζονται από τη μελετημένη προσέγγισή τους. Αυτά τα όμορφα έργα της τέχνης της φωτογραφικής, που δεν μπορούν να θεωρηθούν απλές λήψεις, έχουν παρουσιαστεί στους κριτές και είμαι ευτυχής που βλέπω ότι οι αξιότιμες κριτικές επιτροπές μας, έχουν επιλέξει να ανταμείβουν την καθαρή ικανότητα, την καλλιτεχνική ερμηνεία και τη σοβαρότητα του φωτογράφου και όχι μόνο το θέμα που ο φωτογράφος έχει αποτυπώσει.»
Συνεχίζει συμπληρώνοντας ότι «Τα Sony World Photography Awards τιμούν τους φωτογράφους και τη φωτογραφία σε όλη τη δεκαετή τους ιστορία. Τώρα επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλιστεί ότι η φωτογραφία κατέχει μια παγκόσμια πλατφόρμα και αναγνωρίζεται ως ένα μέσο δυναμικό, συναρπαστικό και προσιτό, όπως πραγματικά είναι».

Τα Sony World Photography Awards κρίνονται ανώνυμα από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, προσεκτικά επιλεγμένους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας.
Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία των Επαγγελματιών κρίθηκαν από τους Zelda Cheatle, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Κατηγορίας Επαγγελματιών/ Επιμελήτρια (Ηνωμένο Βασίλειο), Aida Muluneh Ιδρυτής / Διευθύντρια του φεστιβάλ Addis Foto Fest (Αιθιοπία), Allegra Cordero di Montezemolo, Επιμελήτρια και Επικεφαλής των Εκθέσεων Centro de la Imagen (Μεξικό),  Denis Curti, Επιμελήτρια και Δημοσιογράφος (Ιταλία), Russ O‘Connell, Διευθυντής Εικόνας στο περιοδικό The Sunday Times Magazine (Ηνωμένο Βασίλειο) και Françoise Callier, Διευθυντής Προγράμματος στο Angkor Photo Festival & Workshops (Γαλλία). Στις κατηγορίες Ανοιχτού Διαγωνισμού και Νέων, υπό την προεδρία του Damien Demolder, Φωτογράφου και Δημοσιογράφου (Ηνωμένο Βασίλειο), και η κατηγορία Student Focus κρίθηκε από τους Andrea Kurland, Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Huck (Ηνωμένο Βασίλειο), Dan Rubin, Φωτογράφος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής (Ηνωμένο Βασίλειο) και Jennifer Shaw, Ιδρυτής και Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος του φεστιβάλ PhotoNOLA (ΗΠΑ).
Σχολιάζοντας τις λίστες με τους φιναλίστ στην κατηγορία του Ανοικτού Διαγωνισμού και της κατηγορίας των Νέων, ο Damien Demolder δήλωσε: «Αποτέλεσε ευχαρίστηση και έμπνευση το να εκτεθώ σε έναν τέτοιο όγκο εξαιρετικών έργων, αλλά επίσης και προνόμιο το γεγονός ότι θα μπορούσα να μοιραστώ τις προσωπικές στιγμές, τις χαρές, τα δάκρυα, τη ζωή και τις απώλειες φωτογράφων από όλο τον κόσμο, που κατέγραψαν τις εμπειρίες τους μέσα από τις φωτογραφίες τους. Ήταν  ιδιαίτερη χαρά να κρίνω την κατηγορία των Νέων και με συγκίνησαν πολλές περιπτώσεις συμμετοχών για τη διαφάνεια και την άφοβη έκφραση τους.»

Η κριτής της κατηγορίας Student Focus, Andrea Kurland, προσθέτει: «Η φετινή λίστα των φιναλίστ βοηθά ως απόδειξη της εδραίωσης  των βραβείων, ώστε να είναι τώρα πιο σημαντικά από ποτέ. Τα έργα που υποβλήθηκαν ήταν αυθεντικά, στοχαστικά και γενναία – μια υγιής υπενθύμιση ότι το ταλέντο θα κερδίζει πάντα και θα αναπτύσσετε συνεχώς».
Οι φιναλίστ φωτογράφοι  διαγωνίζονται για τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης της Sony, για την ένταξη τους στο φετινό βιβλίο των Βραβείων, καθώς και για χρηματικά έπαθλα ύψους $25.000 για τον «Φωτογράφο της Χρονιάς», $5000 για τον μεγάλο νικητή του Ανοιχτού Διαγωνισμού και εξοπλισμό αξίας €30.000  για το πανεπιστήμιο του νικητή της κατηγορίας Student Focus. Όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Λονδίνο, στις 20 Απριλίου 2017.


Οι φωτογραφίες των νικητών, οι φωτογραφίες των φιναλίστ και κορυφαίες φωτογραφίες θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition στο Somerset House, στο Λονδίνο. Μια έκθεση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα ανοίξει στις 21 Απριλίου και θα περιλαμβάνει σπάνιο έργο του Martin Parr, αποδέκτη του Βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία». Η έκθεση στο Λονδίνο θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια περιοδεία. Εισιτήρια για την έκθεση είναι διαθέσιμα στο www.worldphoto.org/2017exhibition

Όλες οι φωτογραφίες των φιναλίστ και οι κορυφαίες φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες για έκδοση στο press.worldphoto.org

Πηγή