Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στον τομέα της ασφάλειας. Εκτός από το να κρατάμε ενημερωμένο το λογισμικό και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε σε τι είδους links κάνουμε κλικ και ποια αρχεία «τρέχουμε» στον υπολογιστή μας.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει γενικός κανόνας να ακολουθήσουμε ώστε να διακρίνουμε τι είναι αυθεντικό και τι επικίνδυνο, ωστόσο με αρκετή προσοχή, περισσότερη εμπειρία και κοινή λογική μπορούμε να αποφύγουμε τις ψηφιακές παγίδες.
Τα κακόβουλα links μπορούν να ληφθούν μέσω email ή από τα κοινωνικά δίκτυα. Οπότε το πρώτο σας μέλημα θα πρέπει να είναι ποιος είναι ο αποστολέας: είναι κάποιος που γνωρίζετε ή κάποιος άγνωστος; Στα emails δείτε την πλήρη κεφαλίδα του μηνύματος (header) ώστε να διαπιστώσετε ποια είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολέα και απάντησης (reply-to), όχι μόνο το όνομα του αποστολέα.
Στα κοινωνικά δίκτυα κάντε μια μικρή έρευνα για το προφίλ του ατόμου που επικοινωνεί μαζί σας. Όμως πολλές φορές, ακόμη και άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού σας κύκλου μπορεί να αποστείλουν χωρίς τη θέλησή τους μηνύματα με κακόβουλα links ή αρχεία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί ή ελέγχεται από λογισμικό απομακρυσμένου ελέγχου. Επομένως υπάρχει η περίπτωση ακόμα και αξιόπιστες πηγές να σας αποστείλουν επικίνδυνα μηνύματα. Σε αυτή την περίπτωση το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσετε το περιεχόμενο του μηνύματος: εάν έχει λίγες πληροφορίες ή σας φαίνεται περίεργο το περιεχόμενό του, τότε είναι ύποπτο. Συχνά τα κακόβουλα μηνύματα αναφέρουν πως είναι επείγον να κάνετε κάποια κίνηση. Καλό είναι να επικοινωνείτε με τον αποστολέα, εάν αυτός είναι γνωστός σας, για να επιβεβαιώσετε εάν αυτός έστειλε το μήνυμα ή έγινε εν αγνοία του. Τέλος, έχετε το νου σας για ψεύτικα προφίλ που εμφανίζονται με στοιχεία οικείων προσώπων.
Ακόμη και εάν το email φαίνεται αξιόπιστο και σας ζητάει να ακολουθήσετε κάποιο link για να ελέγξετε, για παράδειγμα, κάτι στον τραπεζικό σας λογαριασμό, είναι προτιμότερο να κλείσετε το email και να συνδεθείτε κατευθείαν στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ελέγξετε τα εξής: είναι η σελίδα ασφαλής (HTTPS) και είναι το link ίδιο με αυτό που αναφέρεται στο email; Πολλές φορές δημιουργούνται ιστοσελίδες με διευθύνσεις αλλαγμένες κατά ένα γράμμα σε σχέση με την αυθεντική, ώστε να περνάνε εύκολα απαρατήρητες.
Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με τα συνημμένα αρχεία. Ανοίξτε τα μόνο εάν γνωρίζετε τον αποστολέα και αναμένετε το συγκεκριμένο αρχείο από αυτόν. Προσοχή μεταξύ άλλων στα αρχεία τύπου .zip, .m, .js.
Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών email ελέγχουν τα εισερχόμενα μηνύματα για κακόβουλα links και αρχεία, και τοποθετούν τα ύποπτα στον φάκελο των Ανεπιθύμητων. Παρόλα αυτά ακόμα και σ'αυτή την περίπτωση είναι καλό να είστε πάντα επιφυλακτικοί ακολουθώντας τις συμβουλές ασφαλείας που αναφέραμε.