22 Νοεμβρίου 2016

Πώς να κρατήσει περισσότερο η μπαταρία του laptop σας

Ένα συνηθισμένο θέμα που αντιμετωπίζουν όσοι χρησιμοποιούν φορητό υπολογιστή είναι ο χρόνος ζωής της μπαταρίας του. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το laptop, παρόλο που μερικές φορές φαίνεται πως μας εξυπηρετεί, δεν είναι πάντα ο καλύτερος για την μπαταρία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν.


1. Αποσυνδέετε το laptop από το ρεύμα αφού φορτιστεί πλήρως η μπαταρία. Εάν δε χρειάζεται να μετακινήσετε τον υπολογιστή και θέλετε να τον χρησιοποιείτε συνεχώς σαν 'σταθερό' είναι προτιμότερο να αφαιρείτε την μπαταρία. Ο λόγος είναι κυρίως η πιθανότητα να αυξηθεί η θερμοκρασία και να επηρεαστεί η μπαταρία.

2. Αποφεύγετε τις πλήρεις αποφορτίσεις, γιατί επιβαρύνουν σημαντικά την μπαταρία της. Συνδέετε τον υπολογιστή στο ρεύμα όταν η μπαταρία φτάσει στο 20-30% περίπου. 

3. Ο βασικός 'εχθρός' της μπαταρίας είναι η υψηλή θερμοκρασία. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον φορητό πάνω στα πόδια σας. Επίσης, όταν παρατηρείτε τον υπολογιστή να αυξάνει θερμοκρασία, είναι προτιμότερο να αφαιρείτε την μπαταρία. Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρό θέμα υπερθέρμανσης καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για το laptop σας.

4. Αν πρόκειται να μη χρησιμοποιήσετε τον φορητό υπολογιστή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, φορτίστε την μπαταρία περίπου μέχρι το 50% και φυλάξτε τη σε στεγνό και δροσερό μέρος.

5. Αν η μπαταρία του υπολογιστή είναι αφαιρούμενη, καλό είναι να την καθαρίζετε μερικές φορές τον χρόνο με ένα απαλό πανάκι.

6. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή.

7. Κρατάτε ενημερωμένο το λειτουργικο σύστημα του υπολογιστή και το firmware του BIOS.