17 Νοεμβρίου 2016

Τι μέγεθος τηλεόραση να αγοράσω;

Ένα βασικό θέμα που απασχολεί όσους σκέφτονται να αγοράσουν νέα τηλεόραση είναι το μέγεθος που θα επιλέξουν. Η κοντινή απόσταση από την τηλεόραση σας δίνει μια κινηματογραφική αίσθηση. Η εικόνα γεμίζει το οπτικό σας πεδίο και νιώθετε 'μέσα στη δράση'. Όσο αυξάνει η ποιότητα της εικόνας, τόσο πιο κοντά μας 'προσκαλεί' η τηλεόραση, για να απολαύσουμε τις λεπτομέρειες της υψηλής ανάλυσης. Φυσικά, υπάρχει και σ'αυτό ένα όριο, καθώς το πολύ κοντά μπορεί να σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να διακρίνουμε pixels. 

 Ποια είναι όμως η ιδανική απόσταση ανάμεσα στον θεατή και την οθόνη; 



Όπως σε οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με την ψυχαγωγία, έτσι και στην περίπτωση της τηλεόρασης είναι σε κάποιο βαθμό υποκειμενικό. Η γενική οδηγία είναι ότι η απόσταση από μία τηλεόραση ανάλυσης 1080p προτείνεται να έχει μήκος 1.6 φορές το μήκος της διαγωνίου. Οι παρακάτω πίνακες παρουσιάζουν συγκεντρωμένες τις πληροφορίες.

Σχεδιάγραμμα ιδανικής απόστασης - διαγωνίου τηλεόρασης ανάλογα με την ανάλυσή της. Πηγή: http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Πίνακας διαστάσεων - απόστασης για τηλεοράσεις 1080p. Πηγή: http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση είναι δική σας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό, χωρίς να κουράζει και πάντα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του χώρου σας.